Probiotica

Wel of geen probiotica? Het wordt vaak gevraagd. Caviawijzer heeft het een en ander voor jou uitgezocht en hierbij de ervaring en adviezen van verschillende knaagdierartsen meegenomen. Het heeft geleid tot de meest gestelde vragen met antwoord. Heb jij een vraag, die je hieronder niet terugvindt? Stuur ons dan een bericht.

Wat is probiotica?
Het is een voedingssupplement dat levende bacteriën bevat. Het zijn bacteriën, die onder normale (gezonde) omstandigheden, niet ziekteverwekkend zijn, maar juist een gunstig effect kunnen hebben op de werking van de darm.

Wat adviseert caviawijzer over het gebruik van probiotica bij cavia’s?
Gebruik géén commercieel verkrijgbare probiotica voor jouw cavia. De positieve werking van probiotica zou ook voor cavia’s zeer gunstig kunnen zijn, maar op dit moment zijn er geen probiotica specifiek voor cavia’s ontwikkeld. Let op: er zijn websites, die claimen dat hun probioticum voor cavia’s geschikt is. Caviawijzer kan met zekerheid zeggen, dat er op dit moment geen probiotica voor cavia’s zijn ontwikkeld.

Is er een geschikt natuurlijk probioticum voor mijn cavia?
Ja, de keutels van een gezonde cavia. Het is bij uitstek een natuurlijke bron van gezonde bacteriën en dus geschikt als probiotica. Hoe? Maak een mengels van een keutel in water en een beetje tarwegras (voor de smaak…) en geef dit met een 1ml-spuitje. Let op: wanneer jouw cavia wordt behandeld voor een (acute) darminfectie, dan moet je even wachten met het geven van keutels, totdat de infectie onder controle is.

Mijn cavia krijgt momenteel antibiotica, waarmee kan ik de darmen het beste ondersteunen?
Caviawijzer adviseert de caviadarm te ondersteunen met tarwegras, dit is een zeer vezelrijk poeder, dat je met water aanmaakt tot een papje. Tarwegras is te koop bij het Kruidvat of via diverse online-gezondheidswinkels. Eventueel kun je dit aanvullen of afwisselen met het voedingssupplement Darm+, ontwikkeld door dr. Eva Stoffels.
Ook kun je in dit geval een keutel van een gezonde cavia geven. Hoe? Maak een mengels van een keutel in water en een beetje tarwegras (voor de smaak…) en geef dit met een 1ml-spuitje. Let op: wanneer jouw cavia wordt behandeld voor een (acute) darminfectie, dan moet je even wachten met het geven van keutels, tot het moment dat de infectie onder controle is.

Is Bio-Lapsis voor konijnen geschikt voor cavia’s?
Caviawijzer raadt het gebruik van dit product sterk af. Bio-Lapsis is een product voor konijnen. Het is dus niet: ook geschikt en effectief voor cavia’s – ook al zijn er dierenartsen die het voorschrijven. Bewijs dat dit product het herstel van jouw cavia ten goede komt, is er niet. Bio-Lapsis bevat weliswaar geen Enterococcus faecium, maar wel bakkers- of biergist (Saccharomyces cerevisiae) en dat is eveneens geen natuurlijke bewoner van de caviadarmHet idee is dat het gist het overschot aan melkzuur in de darm zal verbruiken. Dit melkzuur wordt door bepaalde (ziekmakende) bacteriën in de darmen geproduceerd. Op deze manier zou het de overmatige verzuring van de darm tegen kunnen gaan; indirect zou het de darmwerking moeten verbeteren. Enig bewijs dat dit werkt of een meerwaarde is voor de caviadarm, ontbreekt. Aan de andere kant: gist kan ook gasvorming in de blinde darm van de cavia veroorzaken, met alle gevolgen van dien.

Is Protexin Pro-fibre voor katten of honden geschikt voor cavia’s?
Nee, dit supplement bevat Enterococcus faecium, een bacterie die van nature niet voorkomt in de caviadarm. Met het gebruik van dit product, breng je eigenlijk een nieuwe bacterie in de caviadarm. En één die er niet in thuishoort! De cavia kan er (ernstig) ziek van worden. Een goede behandeling van een infectie met Enterococcus faecium is er bovendien ook niet echt.

Niet zo lang geleden nog, werd sterk aanbevolen wél probiotica aan cavia’s te geven. Waarom is dat veranderd?
Adviezen in diergeneeskunde zijn gebaseerd op de meest actuele inzichten, die voortkomen uit verschillende onderzoeken en ervaringen van deskundigen. Recent is hieruit naar voren gekomen, dat het toedienen van probiotica, dus de verkrijgbare soorten in de winkel (voor mensen) of bij de dierenarts (voor honden, katten en konijnen) niet of nauwelijks bijdragen aan het herstel van een cavia. Bovendien bevatten bepaalde probiotica bacteriën, die van nature niet voorkomen in de caviadarm. Een nieuwe bacterie die niet thuishoort in de caviadarm, kan een cavia ook ziek maken.

WETENSCHAPPELIJKE REFERENTIES

Edward J. Crowley et al. Comparison of the microbial population in rabbits and guinea pigs by next generation sequencing (2017). PLOS ONE | DOI:10.1371/journal.pone.0165779

Emmanuel DVG, Jafari A, Beauchemin KA, Leedle JAZ, Ametaj BN. Feeding live cultures of Enterococcus faecium and Saccharomyces cerevisiae induces an inflammatory response in feedlot steers (2007). J. Anim Sci. 85:233-239.

Richardson VCG,Diseases of Domestic Guinea Pigs (2000). 2nd edition, Library of Veterinary Practice, Blackwell Publishing.

Inhoud van deze website is onderheven aan veranderingen, tevens beschermd met auteursrechten. Deel de link, niet de schermafbeelding!