Cavia’s eten de hele dag door kleine hapjes. En niet de hele tijd, maar met tussenpozen. Het zijn vooral kleine hapjes, in plaats van dat ze hele grote bergen met eten wegwerken. Een maaltijd zoals mensen eten, is niet geschikt voor cavia’s. Zoeken naar eten, scharrelen en het eten zelf is voor deze dieren een belangrijke bezigheid en daarnaast een gelegenheid voor sociale interacties met andere cavia’s. De dagelijkse voeding van een cavia is gevarieerd en bestaat uit: brokken van goede kwaliteit (basisvoer), ongelimiteerd hooi (ruwvoer) en verschillende verse groenten en fruit.
1. Basisvoer
Een goede brok
Een goede brok bevat voldoende extra vitamines en mineralen en in de juiste balans. Te zout voer of voer met teveel calcium (maximaal 0,8%) is niet geschikt voor cavia’s. Een goede indicatie voor goed voer is de zogenaamde ruwe as. Deze waarde dient zo laag mogelijk te zijn en mag zeker niet hoger zijn dan 9%. Het eiwit- en zetmeelgehalte van de brok mag ook niet te hoog zijn; liefst zo laag mogelijk. Een caviabrok is voor het gebit liefst ook hard genoeg.
Het meest optimale voer voor cavia’s moet eigenlijk nog gemaakt worden. Het ene voer bevat eigenlijk nog teveel zetmeel en/of eiwit, het andere is net te zacht. Caviawijzer hoopt dat er een paardenvoerfabrikant is die zich laat inspireren en voer maakt met een lagere ruwe as en minder vitamine D, dan paardenvoer, zodat het nog geschikter is voor cavia’s.
Voertip van Caviawijzer: Uit het huidige caviabrok-aanbod beschouwen wij Cavycare basisvoeding, Green Valley Guinea Pig from Little One (zetmeelgehalte < 10%), Versele Laga Complete Cavia als kwalitatief goed basisvoer. Gerty Guineapig (tasty mix) relatief ook nog, al heeft dit caviavoer wel een hoger zetmeelgehalte.
Zetmeelgehalte
Zetmeel is een zogenaamde complexe suiker; het wordt omgezet in suiker, een bron van energie voor de cavia. Teveel suiker (of zetmeel) in het dieet is, net als voor mensen, ook niet gezond voor cavia’s. Een zetmeelrijk-dieet kan bovendien het caviagebit verslechteren, net zoals veel snoepen het mensengebit kan aantasten. Let wel, goede voeding gaat over meer dan alleen de hoogte van het zetmeelgehalte in de brokken.
Paardenvoer voor cavia’s?
Heden wordt ook het paardenvoer Pavo Care4life en Pavo Nature’s Best aanbevolen als basisvoer voor cavia’s. Het heeft een hogere ruwe as en bevat meer vitamine D. Door dit voer te mengen met goed caviavoer, verlaag je de hogere ruwe as van het paardenvoer en kun je deze mix ook als basisvoer gebruiken. Het bevat geen extra vitamine C, dus dit dien je dan wel aan te vullen met een tablet of poeder. Let op dat je wel de aanbevolen hoeveelheid van 15-25 gram/kg brokken aanhoudt.
Graanvrije brok
Granen vullen goed, maar zijn eigenlijk geen essentieel onderdeel van goede voeding voor cavia’s. Het weglaten ervan heeft de voorkeur en dus heeft ook een graanvrije brok de voorkeur. Heeft jouw cavia suikerziekte? Dan is een graanvrije brok een onderdeel van de oplossing en dus noodzakelijk.
Voor blaaspatiënten kan een graanvrije brok ook belangrijk zijn, omdat granen rijk zijn aan oxalaat. Binding van oxalaat of oxaalzuur aan calcium zou kunnen bijdragen aan blaassteenvorming.
Graanvrije brokken: Versele Laga Complete Cavia en Green Valley from Little One Guinea Pig.
Waarom wij Supreme Science Selective Guinea Pig Grainfree niet vermelden?
De Supreme Science Selective Guinea Pig Grainfree (Cavia Graanvrij) bevat weliswaar geen granen, maar wel net zoveel zetmeel (erwtenmeel) als de reguliere Science Selective. Verder heeft het voer ook geen andere gezondheidsvoordelen; binnen het huidige caviabrok-aanbod zijn er betere alternatieven.
2. Ruwvoer
Ongelimiteerd hooi
Een cavia heeft altijd toegang tot schoon hooi. Hooi is niet zozeer een bodembedekker, maar een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse voeding. Hooi kun je in een ruif of stoffen hooizak aanbieden, zodat het schoon blijft. Gebruik je geen ruif of hooizak, ververs dan dagelijks het hooi. Cavia’s vinden het vaak heerlijk om in een flinke berg hooi te kruipen, maar poepen en plassen er dan ook in. Geef 1-2 x daags een aanvulling op de hooivoorraad of geef een nieuwe ‘berg’ hooi.
Bezuinig liever niet op hooi. Het goedkopere hooi is vaker bruin en dor. Voor hooi geldt hoe groener hoe beter de kwaliteit. Goed hooi ruikt lekker en niet muf of naar schimmel.
Bijvoorbeeld: Hooi van de boer, Agrobs AlpenHeu en Agrobs Wiesenheu.
3. Verse groenten en fruit
Verse snackies
Geef jouw cavia dagelijks vers groenvoer. Aangevuld met wat fruit of kruiden. Net als bij mensen, zul je cavia’s soms iets moeten laten proeven en aan nieuwe voeding moeten laten wennen. Begin altijd met kleine beetjes en bouw nieuwe verse groenten en fruit langzaam op. Soms kan het nuttig zijn om een nieuwe groente of fruitsoort vaker dan één te keer te proberen. Vooral op jonge leeftijd variëren, maakt cavia’s veelzijdige eters.
Gevaren in het geven van groenten of fruit zijn teveel en te vaak. Vermijd eenzijdigheid én houd rekening met de individuele gevoeligheid van cavia’s. De ene cavia is gevoeliger voor het uitscheiden van blaasgruis en het ontwikkelen van blaasstenen dan de ander. Ook de gevoeligheid van de darmen kan per cavia verschillen. Er is helaas niet zoiets als een ‘one size fits all‘-dieet.
Groenten snijden?
Nee, liever niet in kleine stukjes. Het is niet nodig en laat groenten en fruitsoorten juist eerder verleppen. Snijd alleen wanneer je het over meerdere verblijven verdeelt of omdat je een kleinere portie wilt geven.
Welke groenten en fruit mogen cavia’s hebben?
De lijst met verse groenten en fruit heeft een eigen pagina gekregen:
Bekijk de groenten en fruitlijst.
VERANTWOORDING
In de diergeneeskunde kan niet altijd geput worden uit grote klinische studies, waarin veel dieren zijn onderzocht. Nieuwe inzichten in diagnose en behandeling kunnen voortkomen uit: bestaande wetenschappelijke kennis, resultaten uit medisch onderzoek (proefdieronderzoek), specifiek diergeneeskundig onderzoek en ervaringen uit de dierenartspraktijk. Ook kan een methode of behandeling gebaseerd zijn op een combinatie van wetenschappelijke onderbouwde argumentatie t.a.v. een onderwerp en klinische ervaring uit de praktijk, een zogenaamde ‘expert opinion’.
GERAADPLEEGDE BRONNEN
‘Nitrate in vegetables – Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food chain’, EFSA Journal, juni 2008.
Website LICG, geraadpleegd op 14 maart 2022.
WETENSCHAPPELIJKE REFERENTIES
Betreffende de nitraat-hypothese:
JongUn Lee, ‘Nitric Oxide in the Kidney: Its Physiological Role and Pathophysiological Implications’, Electrolyte Blood Press: 6(1): 27–34 (2008).
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 19-07-2022