Ziekte herkennen

Cavia’s zijn prooidieren. Dat is precies de reden dat zij meester zijn in het verbergen van tekenen van ziekte. Ieder teken van zwakte maakt hen immers eerder doelwit voor een roofdier, in de natuur. Gelukkig zit het dier veilig bij jou in huis. Toch zal een zieke cavia nog niet zo gemakkelijk herkend worden als bijvoorbeeld een zieke kat of een hond.

Problemen met de gezondheid kun je wel terug zien in veranderingen en afwijkingen op ‘het normaal’ van jouw cavia. Ander gedrag of andere eet- of drink gewoontes, keutels die qua vorm ineens anders zijn, ademhaling die zichtbaar intensiever is, geluiden die jouw dier niet eerder maakte, onverklaarde veranderingen in het gewicht, afwijkingen in de vacht of op de huid, het kunnen allemaal symptomen zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.

Bij twijfel kun je het beste een caviakundige dierenarts raadplegen. Voor het behandelen van jouw zieke cavia, is het trouwens nog belangrijker dat de juiste diagnose wordt gesteld. Het stellen van een diagnose is iets dat uitsluitend mag worden gedaan door een (caviakundige) dierenarts, die jouw dier zelf heeft onderzocht. Soms kan het wel op afstand, bijvoorbeeld wanneer een dierenarts een verslag en/of een röntgenfoto naar een andere dierenarts heeft doorgestuurd voor een zogenaamde second opinie.

Diarree

Andere keutels dan wat normaal is voor jouw cavia, moeten altijd jouw aandacht hebben. Het is een kenmerk dat je zelf goed kunt waarnemen.  Er is sprake van diarree wanneer jouw cavia dunne waterige ontlasting heeft, dat er uitloopt of er met golven van kramp uitkomt. Diarree kan een symptoom zijn van een darminfectie zijn en is vrijwel altijd een reden om zo spoedig mogelijk naar een dierenarts te gaan. Soms kan er zelfs bloed bij de poep zitten, een tweede reden om binnen enkele uren een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Plakpoep

We spreken van plakpoep, wanneer keutels zachter en vormlozer zijn dan normaal, maar er (nog) geen sprake is van waterige diarree. Ook kenmerkt plakpoep zich door meerdere keutels, die aan elkaar geplakt zijn tot een grotere hoop (drol). Soms kun je geen keutels meer onderscheiden in de hoop, maar is het ook nog geen dunne waterige poep.
Plakpoep kan het gevolg zijn van een (tijdelijke) verstoring van de darmflora of wordt veroorzaakt door wisseling van voer, verlept groenvoer, oud water en ten gevolge van antibioticagebruik. Indien het langer dan 48 uur aanhoudt, zonder enige verbetering is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Wanneer plakpoep dunner en wateriger wordt, is het nog belangrijker om een dierenarts te bezoeken met jouw dier.

Gewichtsverlies

Een handige methode om de gezondheid van jouw dieren te monitoren is deze wekelijks of twee wekelijks te wegen.  Het is niet belastend voor jouw dier, mits een goede comfortabele weegschaal wordt gebruikt. Een wekelijks verschil van 10-20 gram bij een volwassen cavia is geen reden tot zorgen, maar indien jouw dier 100 gram in een week afvalt, is dat een reden om alert te zijn.
Een afname van het gewicht kan verschillende oorzaken hebben en een symptoom van onderliggende ziekte zijn. Echter kan een verandering in de voeding uiteraard ook een reden zijn van een afname van het gewicht. Bijvoorbeeld doordat je minder zoet fruit bent gaan geven of bent gestopt met knaagdiersnoep.
Heb je niets veranderd in het dieet van jouw dier, dan is het verstandig om na te gaan of het dier voldoende eet. Je kan de cavia bijvoorbeeld apart zetten tijdens het eten en observeren hoe en of de cavia eet. Een cavia die minder of anders eet kan last hebben van het gebit,  de buik, last hebben van medicatie die het krijgt, of hele erge pijn hebben. Allemaal redenen om het advies van een dokter in te winnen.

Niet eten

Niet keutelen

Reutel (geluid)

Temperatuur

Tranend oog

Troebel oog