Afscheid

EEN OVERLEDEN CAVIA
Na een lang ziekbed met intensieve zorg heb jij je best gedaan, maar heeft jouw cavia het toch niet gered. Of jouw cavia was gisterenavond nog de vrolijke bedelende snoepkont, maar vanochtend trof je de cavia levenloos in het verblijf aan. Een cavia komt een keer te overlijden tijdens jouw leven.

Na zo’n verdrietige gebeurtenis staat je hoofd er misschien niet naar, dus lees hier alvast over wat praktische dingen die fijn zijn om alvast te weten. Hoe kun je afscheidnemen en wat je kunt doen met de achtergebleven huisgenoot van jouw cavia en het stoffelijk overschot.

Moet een caviamaatje ook afscheid nemen van de overleden cavia?
Cavia’s zijn groepsdieren en leven dus met een andere soortgenoot (of meerdere dieren) in een verblijf. Veel eigenaren laten het maatje vaak nog even bij het overleden dier, zodat de achterblijver afscheid kan nemen. Of het nodig is of het andere dier helpt is niet zeker. Voor ons mensen is afscheid nemen van belang en dus zou het ook voor dieren belangrijk kunnen zijn.

In de video – ontvangen van Team Huismuizen – hieronder zie je een cavia afscheid nemen van zijn maatje die is overleden. De cavia wast de overleden cavia.

Er is wel iets om bedacht op te zijn. Bijvoorbeeld als jouw cavia aan een besmettelijke ziekte is overleden, dan kun je het misschien beter niet doen. Er is dan een kans dat het gezonde dier besmet raakt en ook ziek wordt.

Weetje

Een gezond dier kan zijn liggende overleden cavia-huisgenoot nog weleens stimuleren na overlijden. De cavia krabt dan bijvoorbeeld met het pootje aan de overleden cavia of knabbelt aan het oortje van de andere cavia.
Mocht je dus ooit een overleden cavia met een aangeknabbeld oortje aantreffen, dan komt dat omdat het maatje de zieke of overleden cavia heeft geprobeerd wakker te maken.

Een overgebleven cavia?
Cavia’s zijn groepsdieren. Dus als een cavia alleen komt te zitten na het overlijden van zijn huisgenoot, dan is het belangrijk om alvast na te denken over een nieuw maatje voor de achterblijver.

Ook nu zijn er een aantal belangrijke zaken waar je alvast over na kunt denken en als het eenmaal nodig is rekening mee kunt houden. Sommige cavia’s gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia’s gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc. Soms worden cavia’s juist actiever (meer alert) en blijven ze zoeken naar de andere cavia en hoor je ze regelmatig roepen (hoog piepen of fluiten). In beide situaties is het raadzaam snel een nieuw maatje te zoeken of kopen. Ook al ben jij er zelf nog helemaal niet aan toe.

De opvangcentra zitten zeer vol, dus de kans is groot dat ook jij een dier uit een knaagdieropvangcentrum overweegt. Een nieuw dier kan een drager zijn van ziekten of een onzichtbare ziekte onder de leden hebben. Wil je nieuwe ziekte voorkomen, dan is het belangrijk om een nieuw dier eerst 5 dagen in quarantaine te plaatsen, voordat je de nieuwe cavia  kennis laat maken met de achterblijver.

Helaas heeft quarantaine geen garanties en ook een nadeel. Meestal wil je een koppeling maken en beoordelen of deze succesvol is. Stel je voor dat de twee dieren na een tijdje alleen te hebben gezeten, elkaar niet kunnen uitstaan en gaan vechten? Dan moet je opnieuw opzoek naar een ander dier. In de praktijk worden dieren vaak gekoppeld en dus direct daarna bij elkaar gezet. Wees er dan extra bedacht op dat er ziekte kan optreden. Bij twijfel kun je nieuwe dieren ook na laten kijken door de dierenarts.

Begraven, cremeren of …?
Wat te doen met het stoffelijk overschot van jouw overleden cavia. En wat mag je doen? Een cavia kun je begraven of cremeren. Ook de dierenarts kan jou ook helpen het stoffelijk overschot af te voeren. Het is aan jou waar jij het meeste voor voelt.

Begraven
Misschien heb je een mooie plek in jouw eigen tuin, waar je het dier aan de aarde wilt toevertrouwen. Het voordeel is dat je dan een fysieke plek hebt om het dier te herdenken. Een nadeel is dat als je gaat verhuizen het dier achterlaat. Sommige eigenaren begraven hun dier in een hele grote bloembak op een balkon, bijvoorbeeld als zij geen tuin hebben of het begraven dier later nog willen kunnen verplaatsen.

Crematie
Iedere regio heeft wel een dierencrematorium waar jij jouw dier naar toe kunt brengen. Je kunt dit het beste even opzoeken via Google of een andere zoekmachine.

Bij een crematorium bieden ze verschillende mogelijkheden. Vaak kun je ook om haren en pootafdrukken vragen. Verder kun jij de cavia individueel, collectief en zelfs anoniem laten cremeren. Wat dit precies betekent?

Bij een individuele crematie wordt jouw cavia gescheiden van andere dieren gecremeerd. Het is dan mogelijk om de as van jouw dier in een urn mee te krijgen. Of een deel van de as in een sierraad te laten plaatsen. Soms is er ook mogelijkheid om een crematie bij te wonen.

Bij een collectieve crematie wordt de cavia meestal gecremeerd in een kleine groep dieren, gelijktijdig naast elkaar in de oven. De as wordt dan vaak uitgestrooid op een speciaal veld. Het is dan niet mogelijk om as mee te krijgen.

Bij een anonieme crematie wordt de cavia anoniem gecremeerd met een grotere groep andere dieren. Ook dan is niet mogelijk om asresten terug te ontvangen. Een anonieme crematie is een waardig alternatief wanneer je niet wilt dat jouw overleden huisdier wordt verwerkt op een destructiebedrijf.

Watercrematie
Een nieuwe manier van cremeren is de watercrematie of resomeren. Hierbij wordt een waterstroom, een bepaalde temperatuur en alkali gebruikt.

Bij het resomeren blijven ook de beenderen over, maar de overblijfselen van de beenderen lijken na verwerking op fijn poeder en bevatten geen zwart, verkoold as of grote botfragmenten.

Resomeren is een mileuvriendelijke manier van cremeren. Er worden namelijk geen broeikasgassen uitgestoten en het is niet giftig.

Deze nieuwe techniek is alleen nog niet in iedere regio beschikbaar. Verder zijn de verschillende mogelijkheden vergelijkbaar met de opties zoals hierboven beschreven onder het kopje crematie.

Wetenschappelijk onderzoek
Misschien dat je het al eens hebt gezien bij jouw dierenarts. De poster met de mogelijkheid om jouw overleden dier af te staan aan de Faculteit Diergeneeskunde.

In het kader van het Dierdonorcodicil worden bij de Faculteit overleden huisdieren, uitsluitend met jouw toestemming, ingezet voor onderwijs aan diergeneeskunde studenten.

Jij en jouw dier dragen hiermee bij aan het verminderen van proefdieren, specifiek voor het anatomisch onderwijs dat dierenartsen in opleiding moeten volgen. Meer informatie vind je op de website van proefdiervrij.

Inhoud van deze website is onderheven aan veranderingen, tevens beschermd met auteursrechten. Deel de link, niet de schermafbeelding!