Vaccinatie

VACCINATIE

Kan ik mijn cavia laten vaccineren? Moet ik mijn cavia laten vaccineren? Waar kan ik mijn cavia laten vaccineren?
Caviawijzer heeft alvast enkele antwoorden voor je uitgezocht. Mis je een antwoord? Stuur ons dan een bericht.

Kan ik mijn cavia tegen ziektes vaccineren?
Ja, jouw cavia kun je laten vaccineren tegen Bordetella bronchiseptica.

Wat is Bordetella bronchoseptica?
Het is een bacterie, die bij een cavia een zeer ernstige luchtweginfectie en zelfs dodelijke luchtweginfectie kan veroorzaken. Een bacterie die jouw cavia ziek kan maken, wordt ook wel ziekteverwekker genoemd.

Waar komt de ziekteverwekker Bordetella bronchoseptica vandaan?
Deze specifieke bacterie komt via de lucht in jouw cavia terecht, dus door het normale ademhalen van jouw cavia kan de ziekteverwekker in de luchtwegen van de cavia terecht komen.

Wat is een belangrijke bron van besmetting met Bordetella bronchoseptica?
Bordetella bronchoseptica kan afkomstig zijn van andere zieke dieren of van zogenaamde dragers. Dragers van de ziekteverwekker zijn andere dieren, die de bacterie bij zich dragen, maar er zelf niet ziek van worden. Of een dier de bacterie bij zich draagt is trouwens niet zichtbaar met het blote oog. Bekende dragers van Bordetella bronchoseptica zijn konijnen, honden en katten. Een hele belangrijke reden om cavia’s niet in contact te laten komen met andere dieren. En één van de redenen dat cavia’s en konijnen apart (zouden) moeten wonen.

Moet ik mijn cavia laten vaccineren?
Nee, als caviaeigenaar ben jij niet verplicht om jouw cavia te laten vaccineren. Er is geen wet die je daartoe verplicht. Jij als cavialiefhebber bepaalt zelf of jouw dieren een vaccinatie krijgen.

Wat is het advies van caviawijzer?
Wel vaccineren, in het bijzonder als jij meerdere cavia’s in dezelfde ruimte houdt. Bordetella bronchiseptica kan erg besmettelijk zijn en zich razendsnel verspreiden in jouw hele groep met dieren. Hoe groter de groep, des te groter het gevaar.

Mijn dierenarts zegt dat er geen vaccin is voor cavia’s, hoe zit dat precies?
Het vaccineren van cavia’s is helaas nog niet zo gangbaar, als dat het al wel is voor konijnen. Het is al enige tijd bekend dat het mogelijk is cavia’s te vaccineren en nog belangrijker: het effect heeft. Het kan echter wat tijd in beslag nemen, voordat iedere dierenarts van nieuwe mogelijkheden op de hoogte is. Op dit moment is het vaccineren van cavia’s ook nog niet aan de opleiding van dierenartsen toegevoegd. Wil jouw dierenarts meer weten over de veiligheid en het effect van vaccineren van cavia’s? Attendeer hem/haar dan op het intercollegiale overleg van Caviadokter of op de Caviadokter-nascholing. Ook vind je onderaan deze pagina een aantal links naar wetenschappelijke artikelen.

Waar kan ik mijn cavia laten vaccineren?
Bij de Caviadokter, Eva Stoffels. Of bij één van de dierenartsen die recent aan de Caviadokter-nascholing heeft deelgenomen. Zij zijn op de hoogte van de mogelijkheid, de veiligheid en het effect van vaccineren.

Hoe heet het Bordetella bronchiseptica-vaccin en wat is de dosering?
In Nederland wordt veelal gebruik gemaakt van Pneumodog, per cavia is 0,2 ml nodig. Het vaccin wordt middels een injectie toegediend. Andere mogelijkheden zijn Rhiniffa of Porcilis.

Wat zijn de kosten van het Bordetella bronchiseptica-vaccin?
De prijs voor een vaccin kan uiteenlopen van 5-20 euro per cavia. De prijs hangt af van het (merk) vaccin dat wordt gebruikt, hoe jouw dierenarts vaccins inkoopt/kan inkopen en het aantal cavia’s dat jij wilt laten vaccineren.

Is het de kosten wel waard om te vaccineren?
Ja, in de eerste plaats omdat  jouw dier minder risico loopt om ernstig ziek te worden van een Bordetella bronchoseptica-infectie. In de tweede plaats omdat wanneer een cavia een longontsteking krijgt, de kosten voor de behandeling aanzienlijk hoger zijn (vanaf 80-150 euro) dan de kosten van een enkel vaccin. Met vaccineren zou je dus eerder kosten (kunnen) besparen.

Kunnen cavia’s na het vaccineren niet meer ziek worden?
Nee, dat is helaas niet waar. Een vaccin biedt enkel bescherming tegen ziekteverwekkers die deel uitmaken van het vaccin. Het Bordetella bronchiseptica-vaccin biedt uitsluitend bescherming tegen Bordetella bronchiseptica. Van andere ziekteverwekkers kan de cavia nog steeds ziek worden. Ook kan de ziekteverwekker Bordetella bronchiseptica na verloop van tijd veranderen, waardoor het vaccin niet meer voldoende bescherming biedt.

Is één keer vaccineren voldoende?
Nee, het Bordetella bronchiseptica-vaccin dient elk jaar opnieuw te worden herhaald. Na verloop van tijd neemt het effect van het vaccin af. Het betekent dus dat je elk jaar opnieuw met jouw cavia’s naar de dierenarts zal moeten gaan voor deze vaccinatie. Voorbeeld: Als jouw cavia in oktober 2018 een eerste Bordetella bronchiseptica-vaccinatie heeft gehad, dan ga je in oktober van 2019 opnieuw voor een nieuwe vaccinatie naar de dierenarts. Voor de jaren erna geldt hetzelfde: herhalen in oktober 2020, oktober 2021, oktober 2022 etc.

Vanaf welke leeftijd mag een cavia gevaccineerd worden?
Een cavia mag na het spenen (vanaf 5-6 weken oud) gevaccineerd worden met het Bordetella bronchiseptica-vaccin.

Mag een zwangere zeug gevaccineerd worden?
Ja, het Bordetella bronchiseptica-vaccin wordt veilig geacht voor zwangere cavia’s.

WETENSCHAPPELIJKE REFERENTIES

Gallego M, et.al (2017) Bordetella bronchiseptica. Vaccines in Pet Guinea Pigs? A Review of the Literature. SOJ Vet Sci 3(2):1-3.

Suckow MA (2000) Immunization of rabbits against Pasteurella multocida using a commercial swine vaccine. Lab Anim. Oct 34(4): 403-8.

Matherne CM, et.al (1987) Efficacy of commercial vaccines for protecting guinea pigs against Bordetella bronchiseptica pneumonia. Lab Anim Sci. Apr 37(2): 191-4.