Zorg

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Cavia’s zijn relatief kwetsbare dieren. Als ze ziek worden heb je ook nog slechts beperkte tijd om met een behandeling te starten. Bij een cavia kan het al snel te laat zijn. Het voorkomen van ziekte bij cavia’s is dus eigenlijk extra belangrijk, maar hoe doe je dat?

Geef dagelijks een goede brok en onbeperkt hooi
Een goede brok bevat extra vitamines en mineralen, maar in de juiste balans. Te zout voer en voer met teveel calcium, eiwit en zetmeel is niet geschikt voor cavia’s. Zie de pagina voeding voor ons advies voor brok/ basisvoeding.

Geef dagelijks verse groenten
Een goede brok biedt misschien wel alle vitaminen en mineralen, die een cavia nodig heeft. Maar wees eerlijk, zou jij plezier hebben in het wegdrinken van elke dag dezelfde shake met de benodigde calorieën, mineralen en vitaminen? Nee. Cavia’s zijn natuurlijk geen mensen en het is altijd oppassen met directe vergelijkingen, maar in dit geval: net als mensen houden cavia’s van gevarieerd eten. Voor cavia’s is het bovendien extra belangrijk dat zij blijven eten, anders valt hun spijsvertering stil. Op de pagina ‘voeding A-Z’ vind je een overzicht met groenten en fruit die cavia’s wel en niet mogen hebben.

Geef dagelijks extra vitamine C
De behoefte en het verbruik van vitamine C is bij cavia’s, mede vanwege hun specifieke spijsvertering, relatief hoog. Ondanks dat aan de kwalitatief goede brokken vitamine C is toegevoegd, kan de behoefte aan vitamine C aanzienlijk groter zijn, dan waarin de brokken voorzien. Daarnaast kan het vitamine C-gehalte in groente en fruit in de winter, aanzienlijk lager zijn. Hierdoor is het zeer waarschijnlijk dat de dagelijkse voeding van een cavia onvoldoende vitamine C bevat, om in de extra behoefte aan vitamine C van de cavia te voorzien. Zie de pagina vitamine C voor het meest actuele advies.

Laat jouw cavia vaccineren
Caviawijzer raadt het aan, zonder daarbij een verplichting op te leggen. Wil je er meer over weten, lees over de mogelijkheden op de pagina vaccinatie.

Geef jouw cavia een maatje
Cavia’s zijn groepsdieren en vereenzamen als ze alleen zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen van individuele eigenaren en bijzondere cavia’s. Het feit blijft dat cavia’s groepsdieren zijn. Het gelukkig-zijn van een cavia hangt sterk samen met de aanwezigheid van een soortgenoot. Geef jouw lieverd altijd een ander cavia-maatje. Let wel, cavia’s kunnen verschillen in karakter waardoor het ene maatje beter kan passen dan de ander.

Laat cavia’s het verblijf niet delen met andere dieren
Foto’s met katten, honden en cavia’s lijken op het eerste gezicht superschattig. Je kent het vast wel, foto’s van de kat in het huis van de cavia, die de hangmat of mand van de cavia heeft ingepikt. Of een foto van een hond, die met zijn tong ‘liefkozend’ aan een cavia likt. Het oogt misschien schattig, maar onschuldig is het helaas niet. Honden, katten, vogels en ook konijnen dragen ziekteverwekkers bij zich, waarvan de cavia (ernstig) ziek kan worden. En omgekeerd, want jouw cavia kan ook drager zijn van ziekteverwekkers waar jouw andere dieren ziek van worden. Dus laat jouw cavia bij voorkeur niet met een konijn samenwonen, en laat verschillende dieren niet toe in elkaars verblijf.

Ga naar de dierenarts met een ziek dier
Als eigenaar van een dier heb jij een zogenaamde zorgplicht. Wordt jouw dier ziek, dan is het jouw taak om ervoor te zorgen dat jouw dier zorg krijgt. Zieke cavia’s kunnen snel slechter worden zonder de juiste zorg. Ga dus op tijd naar een dierenarts!

Inhoud van deze website is onderheven aan veranderingen, tevens beschermd met auteursrechten. Deel de link, niet de schermafbeelding!