Begrippenlijst A-Z

BEGRIPPENLIJST

Wat betekent iets nu eigenlijk of wat is het precies? Bij het beschrijven van zorg en ziektes worden soms woorden gebruikt, die je misschien niet direct iets zegt. In deze lijst vind je begrippen en de betekenis ervan, van A tot Z. Mis je een term? Mail het ons.

1/2

Het is een aanduiding die je wellicht weleens treft op een recept of op medicatie, die jouw dier van de dierenarts voorgeschreven heeft gekregen. Het betekent ‘de helft’ van iets, bijvoorbeeld van een tablet. Indien het een tablet betreft, betekent het dat je de helft van het betreffende tablet dient te geven.

1/4

Ook dit is een aanduiding die je wellicht weleens treft op een recept of op medicatie, die jouw dier van de dierenarts voorgeschreven heeft gekregen. Het betekent ‘een vierde deel’ van iets, bijvoorbeeld van een tablet. Indien het een tablet betreft, betekent het dat je het tablet in vier delen dient te breken en slecht een van deze vier delen dient te geven per keer.

ADD

Dit is een afkorting die staat voor het Engelse Acquired Dental Disease wat verworven tandziekte betekent. Het is de meest voorkomende gebitsaandoening bij cavia’s en andere kleine zoogdieren, waarvan de tanden continue groeien. Verworven kan gezien worden als het tegenovergestelde van aangeboren. De tandproblemen ontstaan later in het cavialeven; de tandziekte is verworven, het is geen aangeboren afwijking.

Afweersysteem

Ieder lichaam heeft een afweersysteem (of immuunsysteem) en dit systeem beschermt je tegen schadelijke indringers (ziekteverwekkers) van buiten af.

Antibiotica

Een middel dat toegediend kan worden met het doel bacteriële infecties te bestrijden.

Bacterieel

Er is een verband met een bacterie of het wordt door een bacterie veroorzaakt.

Castratie

Bij castratie worden de voortplantingsorganen verwijderd. Bij caviaberen worden operatief de teel- en  bijballen verwijderd en bij caviazeugen de eierstokken.

Cystitis

Een blaasontsteking: ten gevolge van een infectie van de blaas met bacteriën.

Darmflora

Betreft de totale populatie van bacteriën die in de darm aanwezig zijn.

Dysbiose

Afwijkende darmflora; een daling van de aantallen goede bacteriën en een overgroei van het aantal schadelijke bacteriën; een afname van diversiteit van de darmflora.

Infectie

Een infectie wordt veroorzaakt door een ziekteverwekker. Dat kan een bacterie, virus, schimmel of gist zijn.

Interstitiële cystitis

Een pijnlijke vorm van chronische blaasontsteking, die niet wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën.

Ontstekingsreactie

De reactie van het eigen afweersysteem, ten gevolge van een ziekteverwekkend micro-organisme in het lichaam of op de huid. Heel soms is dit ten gevolge van een reactie van het lichaam zelf. Er wordt dan gesproken van auto-immuunreactie.

Ontstekingremmer

Een middel dat toegediend kan worden om een ontsteking te doen verminderen. Deze worden ook wel anti-inflammatoire preparaten genoemd. Er zijn twee klassen: steroïde en niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s). NSAID’s worden ook als pijnstiller gebruikt.

Oxidatie

Oxidatie is een chemische proces. Oxideren is het reageren met zuurstof, waarbij zuurstof elektronen opneemt. Een bekende vorm van oxidatie is het roestingsproces; het oxideren van ijzer of staal.

Ruwe as

Ruwe as is een term die in zekere zin een maat is voor het percentage mineralen in brokken. Niet 100%, maar het vertelt je hoeveel mineralen er ongeveer in het voer zitten. Dit is belangrijk, omdat een veel te hoog gehalte aan mineralen kan leiden tot gezondheidsproblemen bij de cavia.

Sterilisatie

Steriel maken, ook wel onvruchtbaar maken. Sterilisatie bij cavia’s is de operatieve procedure waarbij een cavia onvruchtbaar wordt gemaakt. Bij de vrouwelijke cavia betreft het een operatieve procedure waarbij de eierstokken deels worden verwijderd; of waarbij eierstokken en baarmoeder worden weggehaald. Als de voortplantingsorganen geheel worden verwijderd is het eigenlijk meer een castratie, dan een sterilisatie.
Bij een mannelijke cavia worden de zaadleiders en bijbal verwijderd. Dit wordt ook wel vasectomie genoemd. Dit betekent letterlijk het onderbreken van de zaadleiders. Vasectomie is dus niet hetzelfde als castratie.

Vasectomie

Zie sterilisatie.

Wetenschap

Kennis van een bepaald gebied, eigenschap of aspect die op een specifieke en systematische manier is verkregen uit wetenschappelijk onderzoek.

Inhoud van deze website is onderheven aan veranderingen, tevens beschermd met auteursrechten. Deel de link, niet de schermafbeelding!