Hersenvliesontsteking

HERSENVLIESONTSTEKING

Hoe herken je een cavia met hersenvliesontsteking?
De cavia valt om, ligt op de zij en maakt onwillekeurige bewegingen met de pootjes en het hoofdje. Een soort van fietsende beweging met de pootjes is kenmerkend voor hersenvliesontsteking. Het schudden met het kopje, gedesoriënteerde loop, omvallen en omrollen behoren ook tot de symptomen. Het lijkt op iets wat mensen kennen als hersenbloeding/infarct, maar dat is het vaker niet. Het is een infectie van het hersenvlies (dus in die zin wel neurologisch), veroorzaakt door een bacterie. Het kan het gevolg zijn van een onbehandelde middenoorontsteking, van een bacteriële luchtweginfectie die zeer snel ontwikkelt of wanneer het gebruikte antibioticum onvoldoende effectief blijkt te zijn om de infectie te bestrijden.
Symptomen: Onwillekeurige bewegingen met pootjes en hoofdje, omvallen.

Wat kan de dierenarts voor jouw cavia doen?
Een antibioticum toedienen per injectie, ontstekingsremmers geven en een infuus plaatsen. Let op dat het antibioticum die de arts wil toedienen wel veilig is voor cavia’s. En houdt er rekening mee dat de kans op herstel klein is.
Behandeling: SPOED, antibioticuminjectie, pijnstiller/ontstekingsremmer, infuus.

Wat kun je zelf doen?
1. Ga onmiddellijk naar de dierenarts als je de verschijnselen van hersenvliesontsteking herkent. Er is geen tijd meer te verliezen!
2. De cavia heeft bij deze ziekte een infuus nodig, deze kan de dierenarts verzorgen. Als dit herhaalt dient te worden, kun je de cavia laten opnemen.
3. Houd de cavia warm met een warmwaterkruik of snugglesafe.
4. Probeer de cavia bij te voeren.
5. Blijf zoveel mogelijk bij de cavia, het kan zijn dat deze komt te overlijden.

VERANTWOORDING
In de diergeneeskunde kan niet altijd geput worden uit grote klinische studies, waarin veel dieren zijn onderzocht. Nieuwe inzichten in diagnose en behandeling kunnen voortkomen uit: bestaande wetenschappelijke kennis, resultaten uit medisch onderzoek (proefdieronderzoek), specifiek diergeneeskundig onderzoek en ervaringen uit de dierenartspraktijk. Ook kan een methode of behandeling gebaseerd zijn op een combinatie van wetenschappelijke onderbouwde argumentatie t.a.v. een onderwerp en klinische ervaring uit de praktijk, een zogenaamde ‘expert opinion’.

GERAADPLEEGDE BRONNEN
– McGavin MD, Zachary JF.  ‘Pathologic Basis of Veterinary Disease’, Elsevier (2007).
– Meurs H et al. , ‘A guinea pig model of acute and chronic asthma using permanently instrumented and unrestrained animals’, Nat Protoc. 1(2): 840-7 (2002).
– Cetlin et al., ‘Laboratory Animals’ 39, 100–106 (2005).

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 16-8-2023

Inhoud van deze website is onderheven aan veranderingen, tevens beschermd met auteursrechten. Deel de link, niet de schermafbeelding!