Bijvoeren

Bijvoeren wordt vaak dwangvoeren genoemd. Caviawijzer is niet zo’n liefhebber van het woord dwangvoeren, omdat het iets dwingends in zich heeft. Dus zonder de vrije wil van de cavia. Eigenlijk is het ook meer bijvoeren wat bedoeld wordt, omdat de cavia (tijdelijk) niet zelf kan eten.

Wanneer kan een cavia moeite hebben met eten?
– De cavia heeft te weinig energie om te eten. Denk aan ziekte, herstel na een operatie en ernstige hartproblemen.
– De cavia heeft veel pijn bij het kauwen, door bijvoorbeeld een gebitsprobleem.
– De cavia is draaierig en kan niet goed rechtop blijven staan door bijvoorbeeld een middenoorontsteking. Ook kan het kopje van de cavia dan zo scheef staan, dat de cavia zelf geen eten kan aan- of oppakken.

In al deze gevallen heeft de cavia vaak wel zin om te eten, maar heeft deze jouw hulp daarbij nodig. Een cavia die echt niet meer wil eten, is vaak zeer ernstig ziek.

Een cavia daadwerkelijk dwingen om te eten, wanneer deze zelf geen enkele wil toont, kan gevaarlijk zijn. Door de cavia tegen zijn wil in te voeren kun je de maag van de cavia overladen. Hierdoor kan er een draaiing ontstaan, waardoor de maag niet meer normaal kan functioneren. Deze draaiing is onomkeerbaar; de cavia zal komen te overlijden.

Het bijvoeren van een cavia gaat dus heel erg over het vinden van een goede balans tussen het aanbieden van eten met behulp van een 1ml-spuit en het stimuleren om te eten.

Het bijvoeren van een cavia doe je met een combinatie van vloeibaar voer en water.

Veel gestelde vragen

Hoeveel bijvoeren?
Wanneer jouw cavia helemaal niet zelf meer eet, kun je als richtlijn 10 ml per kg aanhouden. Deze hoeveelheid geef je dan om de 3-4 uur. Je kunt dit combineren met vocht.
Bijvoorbeeld: 7 x voer (tarwegraspap, Body Build of Critical Care) met 1ml-spuitje, en dan 3 x water met 1ml-spuitje.

Als jouw tijd en mogelijkheden het toelaten, kun je ook 5 ml per kg aanhouden en dit iedere 2 uur geven.

Wanneer niet bijvoeren?
Als jouw cavia al enige tijd niet meer heeft gekeuteld. Mogelijk is er dan een verstopping in de darmen. Deze zal eerst moeten worden verholpen. Ga voor de juiste medicatie (darmstimulerende middelen) – met spoed – naar de dierenarts.

Waarom moet ik een 1ml-spuitje gebruiken?
Bij het standaard-dwangvoer dat de dierenarts verkoopt wordt een grote spuit meegegeven, maar deze is eigenlijk ongeschikt voor cavia’s. Met deze veel te grote spuit is er het gevaar dat je teveel voer in een keer geeft. De cavia kan zich dan verslikken met alle gevolgen van dien. Een erg zieke cavia wil je niet nog zieker maken, dus voorkom verslikken door bij te voeren met een kleine spuit en dus een kleine hoeveelheid per keer.

Inhoud van deze website is onderheven aan veranderingen, tevens beschermd met auteursrechten. Deel de link, niet de schermafbeelding!