Bijvoeren

Bijvoeren wordt vaak dwangvoeren genoemd. Caviawijzer is niet zo’n liefhebber van het woord dwangvoeren, omdat het iets dwingends in zich heeft. Dus zonder de vrije wil van de cavia. Eigenlijk is het ook meer bijvoeren wat bedoeld wordt, omdat de cavia (tijdelijk) niet zelf kan eten.

De cavia heeft bij bijvoorbeeld gebitsproblemen vaak wel zin om te eten, maar teveel pijn om te kauwen of eten op te pakken. De cavia heeft dan jouw hulp nodig. Een cavia die echt niet meer wil eten is vaak zeer ernstig ziek.

Een cavia daadwerkelijk dwingen om te eten, wanneer deze zelf geen enkele wil toont, kan gevaarlijk zijn. Door de cavia teveel tegen zijn wil in te voeren kun je de maag van de cavia overladen. Hierdoor kan er een draaiing ontstaan, waardoor de maag niet meer normaal kan functioneren. Deze draaiing is meestal onomkeerbaar en de cavia zal komen te overlijden.

Het bijvoeren van een cavia gaat dus heel erg over het vinden van een goede balans tussen het aanbieden van eten met behulp van een 1ml-spuit en het iets dwingender stimuleren om te eten.

Wanneer moet je een cavia bijvoeren?

Bijvoeren doe je wanneer de cavia moeite heeft om zelf te eten.
– Bij ziekte en herstel. De cavia heeft te weinig energie om zelf te eten. Denk hierbij aan ziekte, herstel na een operatie en ernstige hartproblemen.
– Bij gebitsproblemen (abces, verworven tandziekte e.d.). De cavia kan dan heel veel pijn hebben bij het kauwen.
– Bij middenoorontsteking. De cavia is draaierig en kan niet goed rechtop blijven staan. Ook kan het kopje van de cavia zo scheef staan, dat de cavia zelf geen eten meer kan aan- of oppakken.

Hoeveel en hoevaak moet ik bijvoeren?

Het bijvoeren van een cavia doe je met een combinatie van vloeibaar voer en water.  Wanneer jouw cavia helemaal niet zelf meer eet, kun je als richtlijn 10 ml per kg aanhouden. Deze hoeveelheid geef je dan om de 3-4 uur. Je kunt dit combineren met vocht.
Een voorbeeld:
– Geef 7 x 1 ml vloeibaar voer + 3 x 1 ml water.
– Op tijdstip 9:00u, 12:00u, 16:00u, 19:00u, 23:00u, 02:00u en 06:00u.

Als jouw tijd en mogelijkheden het toelaten, kun je ook 5 ml per kg aanhouden en dit iedere 2 uur geven.
Een voorbeeld:
– Geef 3 x 1 ml vloeibaar voer + 2 x 1 ml water.
– Op tijdstip 9:00u, 11:00u, 13:00u, 15:00u, 17:00u, 19:00u, 21:00u, 23:00u, 01:00u, 03:00u, 05:00u, 07:00u.

Wanneer extra oppassen met bijvoeren?

Wees extra voorzichtig met bijvoeren als jouw cavia al enige tijd niet meer heeft gekeuteld. De cavia kan dan namelijk een verstopping in de darmen hebben. Ook kan het zijn dat de darmen al enigszins zijn stilgevallen.
Wanneer jouw cavia niet meer poept, ga dan met spoed naar de dierenarts voor de darmstimulerende medicatie.

Gebruik een 1 ml-spuitje

Waarom moet ik een 1ml-spuitje gebruiken?
Bij het standaard-dwangvoer dat de dierenarts verkoopt wordt nog weleens een grote spuit meegegeven. Deze is eigenlijk ongeschikt voor cavia’s, deze is namelijk veel te groot.  Te grote hoeveelheden voer geven kan gevaarlijk zijn. De cavia kan zich verslikken met alle gevolgen van dien. Een erg zieke cavia wil je niet nog zieker maken.
Voorkom verslikking door bij te voeren met een 1 ml-spuitje (zonder naald!). Met een kleine spuit geef je kleine hoeveelheid per keer en verlaag je de kans op verslikking.

Wat kan ik geven als bijvoeding? (dwangvoer)

Het voer moet je kunnen opzuigen met een 1 ml-spuitje en de cavia moet het zo tot zich kunnen nemen, zonder te hoeven kauwen. Je kan de volgende producten als bijvoeding gebruiken:
– Brokken weken in warm water en mengen tot een pap. Wel laten afkoelen voordat je het geeft.
– Tarwegraspoeder mengen tot vla-achtige dikte. Tarwegraspoeder kun je soms kopen bij de supermarkt of drogist, maar is zeker te vinden in diverse online-winkels.
Body Build van Cavycare. Dit is poeder die veel makkelijk verteerbare eiwitten en voedingsvezels bevat. Het poeder meng je met een beetje water tot vla-achtige dikte.
– Critical Care is een voedingssupplement voor slecht etende kleine planteneters, waaronder cavia’s. Zie de verpakking voor het gebruik.

Inhoud van deze website is onderheven aan veranderingen, tevens beschermd met auteursrechten. Deel de link, niet de schermafbeelding!