Vitamine D

Heeft mijn cavia extra vitamine D nodig? Hoe weet ik of mijn cavia een vitamine D-tekort heeft? Ik hoorde dat het gevaarlijk is om teveel vitamine D te geven aan cavia’s, hoe zit dat precies? Op een aantal veelgestelde vragen heeft Caviawijzer het antwoord voor je uitgezocht. Staat jouw vraag er niet bij? Laat het ons weten.

Vitamine D wordt ook wel de zon-vitamine genoemd, waarom is dat?
De zon is een zeer belangrijke bron voor vitamine D. Vitamine D wordt namelijk onder invloed van zonlicht aangemaakt in de huid. Slechts kleine hoeveelheden aan vitamine D vind je in vette vis, zoals zalm, haring, paling en makreel. Groente en fruit bevatten van nature geen vitamine D.

Mijn cavia’s houd ik binnen en komen nauwelijks buiten, hoe komen zij aan vitamine D?
Cavia’s die binnen zitten zullen vitamine D uit de voeding moeten halen. Fruit en groente bevatten van nature geen vitamine D, dus is aan de meeste caviabrokken vitamine D toegevoegd. Als jouw cavia brokken eet, dan zal deze via de brokken (voldoende) vitamine D binnen krijgen. Onderaan deze pagina vind je een tabel met per soort voer het gehalte vitamine D dat eraan is toegevoegd.

Heeft mijn cavia extra vitamine D nodig?
Nee, als jouw cavia dagelijks brokken te eten krijgt is dat veelal ruim voldoende.

Wanneer heeft mijn cavia wel extra vitamine D nodig?
Als jouw cavia een vitamine D-tekort heeft en dit door jouw dierenarts op juiste wijze is aangetoond.

Mijn cavia eet geen brokken, wat nu?
Wanneer jouw cavia alleen hooi, groente en fruit eet, vraag dan advies aan een caviakundige dierenarts over de vitaminen en mineralen die jouw cavia dan mogelijk extra nodig heeft.

Een teveel aan vitamine plassen cavia’s toch ook uit, dus waarom niet voor de zekerheid wat extra vitamine D geven?
Vitamine D is een zogenaamd vetoplosbaar vitamine. In tegenstelling tot het wateroplosbare vitamine C, wordt een teveel aan vitamine D niet uitgeplast maar opgeslagen door een cavia. Hierdoor kan er eenvoudig een overdosis aan vitamine D ontstaan in het dier.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een teveel aan vitamine D voor een cavia?
Ontkalking van bot en tanden en aan de andere kant verkalking, door een te veel aan kalk, dat vrijkomt uit botten en tanden. Bot en tanden kunnen zwakker worden door de ontkalking en het kalk slaat neer in de zachtere structuren, zoals bloedvaten en organen, met alle (schadelijke) gevolgen van dien.

Hoe weet ik of mijn cavia een tekort aan vitamine D heeft?
Wanneer er door een dierenarts met een betrouwbare test (geschikt voor cavia’s) is aangetoond, dat er sprake is van een tekort aan vitamine D. Een diagnose vitamine D-tekort bij cavia’s kan alleen gesteld worden door een dierenarts. Let wel: een dierenarts kan de diagnose niet stellen, wanneer deze uitsluitend naar jouw dier heeft gekeken of eraan heeft gevoeld.

Hoeveel vitamine D wordt aanbevolen bij cavia’s?
De internationale aanbeveling voor caviavoer betreft 1000 I.E per kg. De afkorting I.E. staat voor Internationale Eenheden en dat is een universele maat, die in elk land ter wereld hetzelfde betekent. In dit geval het gehalte vitamine D. De aanbeveling voor het gehalte vitamine D in het voer is bepaald op basis van een dagelijkse hoeveelheid brokken, die door een cavia gegeten wordt. Voor cavia’s geldt een aanbeveling van zo’n 35-60 gram brokken per dag. Omgerekend zou een cavia dan dagelijks zo’n 35-60 I.E. vitamine D via de brokken binnen moeten krijgen.

Hoeveel vitamine D krijgt mijn cavia dagelijks binnen?
Per merk* vind je in onderstaande tabel hoeveel jouw cavia dagelijks binnenkrijgt. Op de verpakking van de brokken vind je vitamine D trouwens vaak terug als vitamine D3.
*dit zijn veel gebruikte merken en niet zozeer de merken die caviawijzer aanbeveelt.

Tabel vitamine D in brokken.

VERANTWOORDING
In de diergeneeskunde kan niet altijd geput worden uit grote klinische studies, waarin veel dieren zijn onderzocht. Nieuwe inzichten in diagnose en behandeling kunnen voortkomen uit: bestaande wetenschappelijke kennis, resultaten uit medisch onderzoek (proefdieronderzoek), specifiek diergeneeskundig onderzoek en ervaringen uit de dierenartspraktijk. Ook kan een methode of behandeling gebaseerd zijn op een combinatie van wetenschappelijke onderbouwde argumentatie t.a.v. een onderwerp en klinische ervaring uit de praktijk, een zogenaamde ‘expert opinion’.

WETENSCHAPPELIJKE REFERENTIES
Watson, Megan K. et al. (2014).Evaluating the Clinical and Physiological Effects of Long Term Ultraviolet B Radiation on Guinea Pigs. Plos One DOI:10.1371/journal.pone.0114413

Inhoud van deze website is onderheven aan veranderingen, tevens beschermd met auteursrechten. Deel de link, niet de schermafbeelding!