Spoeddierenarts?

WANNEER IS HET SPOED?

Cavia’s zijn relatief kwetsbare dieren. Als een cavia ziek wordt is dat vaak vrij plotseling. De meeste ziektes bij cavia’s kunnen zonder goede behandeling vrij snel zeer ernstig worden en leiden tot de dood. Hierdoor geldt over het algemeen dat het moment waarop jij ontdekt dat er iets aan de hand is met jouw dier, je direct een dierenarts zal moeten raadplegen. Bij de volgende kenmerken of symptomen is het spoed en heb je absoluut geen tijd meer te verliezen:

1.  Ernstige gasbuik: een harde, opgezette pijnlijke buik ten gevolge van overmatige gasvorming in het darmstelsel. De cavia ligt dan vaak op de buik met de pootjes naar achteren gestrekt. Het kan zelfs lijken alsof het achterlijf verlamd is. Soms gaat de cavia er ook bij kwijlen.

2. Diarree in de vorm van waterige, stinkende en/of bloederige ontlasting.

3. Zeer geforceerd ademhalen (het samentrekken van de buikspieren is zeer duidelijk zichtbaar, ook wel de buikspierpomp genoemd) met of zonder een duidelijk hoorbare reutel tijdens de ademhaling. Bij licht gekleurde cavia’s kunnen de roze oren en pootjes zichtbaar verkleuren van meer rood-roze naar blauw-paars.

4. Wanneer een cavia niet meer poept of plast.

Inhoud van deze website is onderheven aan veranderingen, tevens beschermd met auteursrechten. Deel de link, niet de schermafbeelding!