Tips voor de feestelijke decembermaand

Onze Maus is druk op zoek geweest naar leuke, handige en lekkere cavia-artikelen voor de feestdagen en het nieuwe jaar. Lees hier het resultaat.

TIP 1: VANESTE FLEECELINERS
‘Comfort voor cavia en eigenaar’

Vaneste verkoopt op hun website fijne kwaliteit fleeceliners. In diverse afmetingen. Bijvoorbeeld in het formaat van jouw kooi of C&C Cage. Er zijn diverse kleuren verkrijgbaar, de onderlegger heeft een anti-slip laag en is wasbaar. Maus: ‘Zelfs als ik Valentijn achterna zit glijdt de fleeceliner niet weg. Ook kan ik lekker veel plassen, zonder dat ik natte pootjes krijg.’
Met de kortingscode CAVIA15 krijg je t/m 31 december 2023 eenmalig 15% korting op jouw aankoop boven de 25 euro op de website van Vaneste.


TIP 2: PIGGINESS DESIGNS

‘Leuk voor jezelf of een bevriende cavialiefhebber’

Pigginess heeft mooie caviadesigns gemaakt en een crowdfunding geopend. Voor jouw bijdrage ontvang je Pigginess-kaarten, stickers, een kalender of zelfs een hele set van al die mooie hebbedingen. Je moet er nog wel even op wachten, want het is zoals dat heet een crowfunding. Maar een beetje anders, dan anders: of het doel nu wel of niet gehaald wordt, je ontvangt jouw bestelling sowieso. Maus kijkt al uit naar zijn mooie set kaarten en stickers.
Deelnemen en mooi caviadesigns ontvangen kan al vanaf 3 euro.
De crowdfunding van Pigginess vind je op Indiegogo.


TIP 3: KNAAGBOX KERSTPAKKET
‘Lekkers voor de wheekers’

Een doos vol met lekkernijen voor de cavia of het konijn. Speciaal voor de feestdagen heeft Knaagbox een Kerstpakker. Maus: ‘Ik ben erg benieuwd naar die snuffelknuffel op het plaatje op de website van Knaagbox.’
Het kerstpakket van Knaagbox kun je bestellen op de website van Knaagbox.

Alvast fijne feestdagen!

Let op: Maus maakt hier reclame voor producten buiten de website. Caviawijzer ontvangt geen vergoeding voor het vermelden van de producten.

Heb je een Beaphar-pipet nodig? Let dan extra goed op welke je koopt!


Even leek het alsof Beaphar een veel gebruikt en bekend product zonder enige waarschuwing had aangepast. Gelukkig bleek dit niet zo te zijn. Het product Beaphar Anti-Parasiet Knaagdieren/Vogels met ivermectine is niet veranderd en blijft bestaan. Maar let op! Op het internet wordt naast het bekende Nederlandse product ook een Duitse variant verkocht: de Beaphar Anti-Parasit SPOT-ON met pyrethrumextract.
Wij hebben Beaphar NL naar de details gevraagd omtrent de toepassing ervan op cavia’s.
Een vlugge blik in de wetenschappelijke literatuur leert Caviawijzer dat het een (allergische) reactie kan veroorzaken bij cavia’s.
Reactie van Beaphar: het is mogelijk een oplosstof die de Beaphar Anti-Parasit SPOT-ON bevat, die een reactie veroorzaakt. Pyrethrum is niet toxisch voor cavia’s. Bij de Anti-Parasiet met ivermectine zijn dit soort reacties niet eerder gemeld.
Het advies van Caviawijzer
: voorkom ongemak bij jouw cavia en gebruik het product met ivermectine.

Goede zorg voor cavia’s

Met het platform Caviawijzer willen wij de zorg voor zieke cavia’s verbeteren. Caviawijzer doet dit door kennis van zieke cavia’s beschikbaar te stellen. Laagdrempelig biedt Caviawijzer informatie over zieke cavia’s en dat aan de hand van de meest recente inzichten. Daarbij verbindt Caviawijzer dierenartsen en eigenaren met elkaar.

De informatie en adviezen op de website van Caviawijzer zijn het resultaat van een zorgvuldige weging van literatuur, praktijkervaringen en experts opinions. Caviawijzer maakt geen keuzes op basis van wat één specifieke dierenarts vindt en Caviawijzer is ook niet tegen dierenartsen die iets anders adviseren dan Caviawijzer. Er kunnen meerdere wegen naar Rome zijn. Over een voorkeursroute mogen we van mening verschillen, toch?

Caviageneeskunde is nog volop in ontwikkeling

De website van Caviawijzer is een zogenaamd “levend document”. Het is niet af. Het is onderheven aan veranderingen in het veld. Behandelingen die 10 jaar geleden het beste waren, zijn nu verbeterd of soms zelfs ingehaald door diervriendelijkere behandelingen. En over 10 jaar zijn de adviezen op deze website misschien ook wel achterhaald. De reden dat Caviawijzer de ontwikkelingen binnen de caviageneeskunde in de gaten houdt.
Dit doet Caviawijzer onder meer door literatuur te lezen, nascholing te volgen in het buitenland en ervaringen te verzamelen van verschillende cavia-artsen of algemeen dierenartsen die cavia’s behandelen. Het doel van Caviawijzer is om de beperkte evidence based informatie die er is, te verzamelen op één plek. Om het vervolgens beschikbaar te stellen voor eigenaren en dierenartsen.

In gesprek met dierenarts Marco te Loo

‘In de diergeneeskunde bestaat geen absolute waarheid’

Dierenarts Marco te Loo – bekend van dierenartsen van de Caviadokterlijst – heeft onlangs de diergeneeskundige praktijk ingeruild voor een baan bij een grote farmaceut in de dierenbranche. Caviawijzer sprak met hem over het dierenarts zijn, cavia’s en dé lijst.

Wat is er zo leuk aan het beter maken van cavia’s?
‘Cavia’s zijn erg leuke dieren met zeer verschillende karakters, net als de eigenaren trouwens. Eigenaren zijn wel redelijk herkenbaar als knaagdieren-mensen, want plantetendedieren-liefhebbers zijn toch wel anders dan… Lees het hele interview

Een cavia met astma?

Die bestaat. Het komt zelfs vaker voor dan je misschien denkt. Gelukkig is het aanzienlijk minder ernstig dan een luchtweginfectie. In die zin, dat het niet direct levensbedreigend is. De cavia zelf heeft er volgens caviakundige dierenartsen niet heel veel last van.

Hoe weet je dan dat het astma is horen wij je denken? Het begint vaak met een cavia met een reutel. Een reutel die aanhoudt en je dus doet denken aan een luchtweginfectie. De eerste logische stap is dan naar de dierenarts gaan, die jouw cavia een antibioticum voorschrijft.

Na de eerste kuur terug op controle blijkt er weinig te zijn veranderd. De reutel is soms hoorbaar en soms niet. Je twijfelt of de luchtweginfectie wel over is en de dierenarts doet dat ook. De dierenarts kan dan een röntgenfoto maken om een eventuele hartaandoening uit te sluiten.

Wanneer de röntgenfoto tekenen van ontsteking laat zien in de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp), kan het een luchtweginfectie zijn die zich iets verder heeft uitgebreid, maar het kan ook astma zijn.

De dierenarts neemt uiteraard het zekere voor het onzekere en schrijft eerst een nieuwe antibioticakuur voor. Er is namelijk geen echte test voor astma, dus gaat het stellen van een diagnose een beetje anders. De diagnose astma wordt  namelijk pas gesteld, nadat alle andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten. In dit geval: een luchtweginfectie of hartaandoening.

Wanneer de tweede antibioticumkuur en ook de derde kuur geen verandering laten zien, is het verstandig om een nieuwe röntgenfoto te maken. Zijn daar nog steeds dezelfde tekenen van ontsteking op te zien? En is het niet erger geworden? Dan wordt het steeds waarschijnlijker dat jouw cavia astma heeft.

Aanvullend zou je de cavia bij de dierenarts nog kunnen laten testen op chlamydia caviae. Een infectie met deze bacterie kan soms langdurig of zelfs chronische luchtwegklachten geven.

Het minder goede nieuws is dat astma niet echt te behandelen is en vaak niet meer overgaat. Om de astmaklachten van de cavia wat te verlichten kan de arts een zogenaamde puffer met een luchtwegverwijderaar (salbutamol) voorschrijven. Deze medicatie dien je toe via de neus van de cavia.

Heb je al op jouw favoriete dierenarts gestemd?

Eerder vroegen wij via Facebook en Instagram ‘Welke dierenarts kan een cavia behandelen; welke beveel jij aan?’ In onze poll (hieronder) vind je alle dierenartsen die werden genoemd. Heb jij een goede ervaring met één van deze artsen? Geef dan je stem! Andere aanbevelingen zijn uiteraard welkom. Stuur ons deze per e-mail. Wij zullen deze poll blijven aanvullen op basis van jouw aanbevelingen. De stemmen tellen (samen met de andere bronnen die wij hiervoor benutten) voor onze nieuwe lijst met dierenartsen aanbevolen door eigenaren.

Je kan op maximaal drie dierenartsen stemmen.

Welke dierenarts kan een cavia behandelen; welke beveel jij aan?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Waarom wordt Dierenkliniek Wilhelminapark niet vermeld op Caviawijzer?

Deze vraag wordt Caviawijzer af en toe gesteld. Soms al met het antwoord voor ons ingevuld, maar dus niet hét antwoord van Caviawijzer zelf.

Wat het antwoord van Caviawijzer is, lees je in dit bericht.

Het niet vermelden van Dierenkliniek Wilhelminapark is in elk geval geen onwil van Caviawijzer. Het is ook niet omdat Caviawijzer bevooroordeeld is of onderscheid maakt tussen dierenartsen. Dat vinden wij niet onze taak. Bij Caviawijzer zijn alle dierenartsen welkom. Dat geldt dus evengoed voor Dierenkliniek Wilhelminapark. De reden dat Caviawijzer Dierenkliniek Wilhelminapark niet (meer) vermeld, is omdat Dierenkliniek Wilhelminapark dit zelf niet wil. Ook willen zij niet bijdragen en waardevolle informatie over het behandelen van cavia’s met collega’s delen via ons platform.

Caviawijzer geeft gehoor aan verzoek van Dierenkliniek Wilhelminapark.

Caviawijzer heeft dus enkel gehoor aangegeven aan de wens van Dierenkliniek Wilhelminapark en Dierenkliniek Wilhelminapark verwijderd van Caviawijzer. Caviawijzer heeft de eigenaar laten weten dat de deur naar het platform openstaat voor Dierenkliniek Wilhelminapark.

Dierenkliniek Wilhelminapark wil niet bijdragen aan Caviawijzer.

Caviawijzer betreurt deze gang van zaken, want wij hadden bijvoorbeeld graag met Dierenkliniek Wilhelminapark van gedachten gewisseld over bijvoorbeeld gebitsziekten en de informatie die deze praktijk aanbiedt op dierengebit.nl.
Caviawijzer heeft meerdere keren het initiatief genomen om een gesprek met Dierenkliniek Wilhelminapark aan te gaan. Dat kan immers leerzaam en inspirerend zijn. Helaas bleek een dialoog niet mogelijk.

Caviawijzer is een naslagwerk, geen nascholingsinstituut

Ondanks dat Dierenkliniek Wilhelminapark niet meer op Caviawijzer vermeld wil worden, wordt Caviawijzer wel verscheidene keren genoemd op de website van Dierenkliniek Wilhelminapark. Dit is niet aan Caviawijzer gevraagd en ook niet met Caviawijzer afgestemd. Hierdoor wordt er niet altijd op juiste wijze naar Caviawijzer gerefereerd. Caviawijzer verzorgt bijvoorbeeld geen nascholing, maar is meer een naslagwerk. De nascholing waaraan Wilhelminapark refereert is verzorgd door Caviadokter dr. Eva Stoffels.

#caviawijzer #dierenkliniekwilhelminapark #caviadokter #cavia-arts #dierenartsen #caviageneeskunde #beterezorgvoorcavia’s

Het oog dat anders oogt, wat nu?

Een rood oog, een witte waas op het oog, rood oogwit of iets anders vreemds aan het oog, valt je meestal direct op. Gelukkig maar, want dan kun je er iets aan doen. Wat? Dat lees je in het verhaal van Dolf.

Dolf is een overbehaarde skinnycavia van 4,5 jaar. Heden iets kaler, maar dat zal de leeftijd zijn 😉

Dolf had op 6 december een scheef hoofd en een flinke dronkemansloop. Het lukte hem niet meer te lopen zonder om te vallen. Middenoorontsteking luidde de diagnose en daarvoor kreeg hij een pijnstiller/ontstekingremmer en een antibioticum.

Dolf zijn motoriek was niet best, krabben en wassen gingen niet zonder mislukte koprollen en omvallen. Eten ging ook niet eenvoudig met dat enorme scheve hoofdje, dus kreeg meneer tarwegraspap met de spuit. Voor medicatie en bijvoeren werd meneer ten minste drie keer uit zijn verblijf gehaald. Het is ook hét moment om extra goed te kijken hoe het met hem gaat.

Heel gek was het eigenlijk niet, dat er ineens een stukje wortel in zijn oog vast zat. Hoelang het er al zat? Waarschijnlijk zo’n drie uur. Het oogwit was erg rood op de plek waar de wortel zat (zie foto 11 december) en het oogde wat verdikt.

Een beschadiging van het hoornvlies (dit is het buitenste, doorzichtige deel van het oog, dat voor de iris en de pupil zit) moet snel behandeld worden om (blijvende) schade te voorkomen. De roodheid en zwelling zijn kenmerken van infectie en nog een extra reden om als cavia-eigenaar snél te handelen.

Dus nog maar een keer naar de dierenarts voor een oogzalf met antibiotica. De eerste oogzalf die dan vaak voorgeschreven wordt is een zalf met fusidinezuur. Zo ook nu.

Het oog werd helaas heel snel veel slechter (zie foto 13 december). Dus opnieuw naar de dierenarts. Het is dan belangrijk om een andere zalf te krijgen en gaan gebruiken, dus één met een ander antibioticum (bij voorkeur met ofloxacine). En het “smeren” ook vol te houden, want een ooginfectie is niet binnen een paar dagen beter!

Het knipperreflex van Dolf’s oog was weg, het oog werd steeds roder en boller, het leek wel een kers (zie foto 14 december). Hoe gaat dat nog goed komen? Het bleek een kwestie van blijven smeren, twee keer per dag op vaste tijden voor drie weken.

Rond 25 december “knipoogde” meneer weer voor het eerst; het oogknipperreflex was terug. Op 31 december (zie foto) oogde zijn oog weer bijzonder normaal.

Wel was er een nieuw “probleem” ontstaan. Eén die nog altijd bestaat. Dolf is verslaafd aan de spuit en heeft een tarwergraspapverslaving.

Meer over ogen vind je op de pagina ‘Ziekte – Ogen’.

Online-shoppen voor jouw cavia

Waar koop ik die leuke slaapmutjes voor mijn cavia? Zijn die cavia-sleutelhangers al te koop? En waar koop ik nu de voedingsformules van Marumoto (van dr. Eva Stoffels)?

Wij ontvangen met regelmaat e-mail met dergelijke vragen. Dus tijd voor een nieuwe categorie in onze berichten: online-shopping voor de cavia. In dit eerste deel beantwoorden wij ook tegelijk twee vragen.

De Marumoto-voedingsformules die ontwikkeld zijn door dierenarts dr. Eva Stoffels zijn heden te koop bij Cavycare.nl. Deze website is gemaakt en in het beheer van Melissa. En verkoopt naast de Darm+, vitamine C-poeder, calciumgluconaat en Body Build nog veel meer handige cavia-hulpmiddelen. Wie goed kijkt, vindt daar ook alvast die leuke caviasleutelhanger, die je op de Facebookpagina van Caviawijzer en onze Instagram kunt winnen.

Neem eens een kijkje!

Heb jij een leuke online-shopping tip voor cavia’s? Stuur ons een bericht en wie weet lees je jouw tip terug in een van de volgende berichten.

De keuze voor castratie

Caviawijzer is niet tegen het castreren van cavia’s. Wel vinden wij het belangrijk dat huisdiereigenaren stilstaan bij de keuzes die zij maken voor hun dieren. Onderstaand blog-artikel is bedoeld om het denken aan dierenwelzijn te stimuleren.

‘Vanaf welke leeftijd mag je een cavia castreren?’ is een veel gestelde vraag op internetfora. Voorafgaand aan het besluit jouw cavia te laten castreren is het misschien wel belangrijk om eerst aan de volgende vragen te denken: ‘Is het noodzakelijk om een cavia te castreren? Wanneer is dit noodzakelijk? Wat betekent castratie voor mijn cavia? Wat zijn de risico’s voor het dier?’

Als je een caviabeer bij een zeugje wilt plaatsen ligt het voor de hand om de beer te laten castreren. Maar is dat plaatsen bij een zeugje wel de enige mogelijkheid? Soms wel, maar zeker niet altijd.

De wetswijziging in de zogeheten Wet Dieren geeft stof tot nadenken. Gisteren stonden de kranten bol van de oproer en de betekenis van deze wijzingen voor huisdiereigenaren. Allerlei spookverhalen gaan er rond, maar de wijziging omvat eigenlijk een hele belangrijke positieve boodschap.

Wat houdt de wetswijziging in? Dieren hoeven per 1 januari 2023 niet te worden aangepast aan hun huisvesting. Sterker nog de huisvesting moet straks ruimte bieden voor natuurlijk dierengedrag. Deze wijziging is met name bedoeld voor de veehouderij waar teveel dieren op een te kleine ruimte worden gehuisvest. En waar dieren soms zelfs worden aangepast, zodat het “beter” past. Wat zo’n aanpassing voor de dieren zelf betekent was voorheen niet relevant. Vanaf 1 januari 2023 dus wel. Hoe kan dit geen goed nieuws zijn?

De wetswijziging is dus voornamelijk bedoeld voor de veehouderij, maar bevat een belangrijke boodschap voor iedereen: We moeten beter gaan nadenken over het welzijn van (huis)dieren.

Wat heeft die wetswijziging met castratie te maken? Castratie is een medische handeling waarvoor een cavia narcose ondergaat. Er wordt in het dier gesneden en de geslachtsorganen worden verwijderd. De castratie heeft het doel het dier onvruchtbaar te maken, waarmee het ongewenste zwangerschap voorkomt en dus ook de gevolgen die daarmee gemoeid zijn.

Castratie kan in zekere zin ook gezien worden als een aanpassing van het dier voor zijn huisvesting. Immers, als een caviabeer bij een andere caviabeer kan wonen, dan speelt die ongewenste zwangerschap niet. Castratie is dan dus niet nodig.

Maar twee beren bij elkaar dat kan toch niet? In een te kleine huisvesting klopt dat vaak, dan kan het vechten geblazen worden. Gelukkig zijn er voldoende berenkoppels die vredig naast elkaar leven en oud met elkaar worden. Daarbij bestaan er ook zeugjes die elkaar de tent uit vechten.

Of een koppel daadwerkelijk in vrede leeft ligt zeer waarschijnlijk meer aan de individuele karakters, die met elkaar verenigd worden, dan aan het geslacht. Mits er voldoende ruimte is.

Natuurlijk zijn er eigenwijze, dominante, of misschien zelfs wel beren met een groot ego, die geen enkele andere beer in hun omgeving accepteren. Zo’n beer moet dan wel samenwonen met een zeugje. In dat geval is er die noodzaak om een beer te laten castreren of steriliseren.

Kies dan alleen wel voor een dierenarts die een cavia op diervriendelijke wijze helpt. Een niet goed uitgevoerde castratie of sterilisatie kan ernstige complicaties – met zelfs overlijden – tot gevolg hebben.

Inhoud van deze website is onderheven aan veranderingen, tevens beschermd met auteursrechten. Deel de link, niet de schermafbeelding!