Paracetamol

Heeft jouw dierenarts paracetamol als pijnstilling aangeraden of zelfs voorgeschreven voor jouw cavia? Misschien heb je weleens gehoord dat deze pijnstiller niet veilig is voor dieren, gelukkig is paracetamol wel veilig voor cavia’s.

Hoeveel paracetamol mag een cavia toegediend krijgen?
De geschikte dosering hangt samen met de hoeveelheid pijn die ziekte of een operatie kan veroorzaken, maar ook met de hoeveelheid pijn die jouw cavia doormaakt. Het kan erop neerkomen dat de ene cavia meer pijnstilling nodig heeft, dan de andere cavia. Je kan het goed vergelijken met pijn bij mensen, de ene persoon ervaart meer pijn dan de ander. En ook: de ene persoon heeft voldoende aan 1 tablet paracetamol en een andere persoon heeft na 4 tabletten nog pijn.
Volg voor jouw cavia altijd de adviezen en instructies van de dierenarts op. Wanneer jij vermoedt dat de cavia nog (veel) pijn ervaart, overleg dan met jouw eigen dierenarts wat je het beste kunt doen.
De dosering paracetamol voor een cavia kan variëren van 2-4 x daags 100 mg/kg

Hoe geef je een cavia paracetamol?
Voor kinderen is er paracetamol van Sinaspril in siroopvorm. Deze bevat 120 mg paracetamol per 5 ml siroop. Deze is vanwege de vloeibare vorm direct te gebruiken, maar bevat wel suiker/zoetstoffen en is hierdoor minder geschikt voor cavia’s met suikerziekte. Ook kun je een ‘gewoon’ tablet met paracetamol voor volwassenen oplossen in water. Let wel, deze oplossing is zeer beperkt houdbaar. Het beste maak je telkens een nieuwe verse oplossing van een tablet in water.

Rekenvoorbeelden met tablet

Recept #1: Los 1 tablet van 500 mg paracetamol op in 5 ml water. Geef je hiervan 1 ml per keer, dan geef je 100 mg/kg.

Recept #2: Los 1 tablet van 500 mg paracetamol op in 2,5 ml water. Geef je hiervan 0,5 ml per keer, dan geef je 100 mg/kg.

Recept #3: Los 1 half tablet van 500 mg paracetamol op (je lost dus 250 mg op) in 2,5 ml water. Geef je hiervan 1,0 ml per keer, dan geef je 100 mg/kg.